DLA NASZYCH KOCHANYCH DZIADKÓW…

Kochani Dziadkowie z okazji Waszego święta życzymy Wam wszystkiego o czym marzycie…

życia najdłuższego, szczęścia i zdrowia dobrego. Do życzeń uczniowie klasy I-II SPP  dołączają słodki podarunek, który wykonali podczas zajęć z przysposobienia do pracy „Marchewkowe babeczki”.

Oto przepis:

Składniki:4 średnie marchewki (2 szklanki startej), 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 szklanki oleju roślinnego, 3 duże jaja, 1 szklanka brązowego cukru. Lukier: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru,  2 – 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie : Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami. W misce wymieszaj mikserem: olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie  i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). Przygotować lukier: wymieszać cukier puder z  2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru. Babeczki wyjąć z piekarnika. Jak trochę przestygną wierzch maczać w lukrze.

Magdalena Serwin

20170120_100955

grafika: pp5.radom.pl