Badania pokazują, że blisko 40% dzieci w Polsce nie je rano śniadań, nie zabiera też drugiego śniadania do szkoły.
Młodzież coraz częściej wybiera chipsy i napoje energetyczne zamiast za otrzymane pieniądze na śniadanie kupić np. bułkę, jogurt z ziarnami zbóż i sok 100%. Przecież dobre śniadanie to dobry początek dnia. Eksperci zalecają, żeby było one zróżnicowane i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Dlatego 24 kwietnia w krajach Unii Europejskiej to Dzień Śniadania. Pierwsze śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 % potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Powinny być w nim takie produkty, jak zboża, owoce i warzywa, produkty mleczne, tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wapń w ilości 200–300 mg, czyli tyle, ile zawiera jedna szklanka mleka, jeden kubeczek jogurtu, 20 g sera lub 250 g twarogu. Śniadanie, czyli pierwszy posiłek w ciągu dnia, należy najlepiej zjeść do 30 minut po przebudzeniu.
Pani Ania Kwiatkowska wpadła na pomysł, by nasi uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali dziś pyszne kanapki i wspólnie zjedli drugie śniadanie. Kolorowe kanapki nie tylko cieszyły oko swym wyglądem, ale też pysznie pachniały i smakowały.
Anna Kwiatkowska
[WRGF id=2426]