PRZEDŚWIĄTECZNY ZAWRÓT GŁOWY

U nas już pachnie…

wanilią, przyprawą korzenną i cynamonem, a  wszystko za sprawą uczniów ZA SPP, którzy piekli piernikowe aniołki.  Przygotowanie pierników to proces długofalowy, najpierw pieczemy (uwaga są twarde!), potem czekamy aż skruszeją     i dekorujemy  🙂 Wykazujemy się przy tym inwencją twórczą 🙂 Powodzenia 🙂

A oto przepisik pani Beatki:

Składniki (na jedną porcję): 1 jajko, 2 szklanki mąki, 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki miodu, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki kakao, 2 łyżki margaryny najlepiej Kasi, 3 łyżeczki przyprawy korzennej, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego. Przepis trochę zmodyfikowaliśmy i dodaliśmy 2 łyżeczki kawy naturalnej.

Sposób przygotowania: wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, mieszając wszystkie składniki, cienko wałkujemy  i foremkami wycinamy: aniołki, choinki, gwiazdy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 12-14 min. Smacznego 🙂

Beata Domagała

[WRGF id=1454]

grafika: elle.pl