ŚWIĘTA TUŻ, TUŻ…

Przygotowania do świąt trwają 🙂

Uczniowie klasy ZC SPP podczas zajęć z przysposobienia do pracy piekli piernikowe muffiny, które ozdabiali świątecznym lukrem i posypkami. Nasze przyszne wypieki będą dostępne na KIERMASZU BOŻONARODZENIOWYM już 10. grudnia na szprotawskim Rynku. Zapraszamy 🙂

A dla wszystkich amatorów pieczenia- przepis 🙂

2,5 szklanki mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia ,1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru,1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli, 50 ml oleju, pół szklanki maślanki, pół szklanki mleka, pół szklanki miodu, 1 jajko

Wykonanie

W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC.

Smacznego 🙂

Magdalena Serwin

[WRGF id=1524]