TYDZIEŃ CHLEBA NA ZAKWASIE

“Tydzień chleba na zakwasie”- już po raz czwarty!

Wiedza o zdrowym odżywianiu w dobie fast foodów jest młodemu pokoleniu niezbędna, aby mogli dokonywać dobrych wyborów podczas zakupów. To właśnie główny cel tej akcji, podczas której wykonana została gazetka z wieloma informacjami na temat etapów produkcji zakwasu, wyboru mąki, pieczenia chleba, a nawet rodzajów zbóż. Do gazetki dołączona była ulotka, z którą można iść do sklepu, aby odczytać symbole na mąkach. No, ale nie tylko na czytaniu się skończyło. Uczniowie mogli zobaczyć i powąchać produkujący się zakwas, z którego- pod okiem nauczycieli- zarobili ciasto na chleby, a przy okazji poznali nowe przeprawy tj.czarnuszka, czubrzyca. Sami dobierali ziarna, które dodawali do ciasta i nim ozdabiali ciasto w foremkach. Poznali tajemnicę rośnięcia chleba i sprawdzania jego stopnia upieczenia. I wreszcie mogli skosztować swoje dzieła. Gotowe, pachnące kromeczki okraszali swojskim smalczykiem, masełkiem, twarożkiem, zakąszając kiszonym ogórkiem, pomidorkami, papryką, itp. Było pysznie i zdrowo. A to za sprawą kochanych rodziców, którym bardzo, bardzo dziękujemy za podarowanie wspaniałych dodatków do chleba. Cała akcja została podsumowana i zakończona wycieczką.

Lucyna Wiszewska

[WRGF id=1075]