Listopad to miesiąc, w którym oprócz obchodów 100-lecia Odzyskania Niepodległości, młodsze klasy szkolne uczestniczyły w ogólnopolskich akcjach związanych ze zdrowym odżywianiem.
W trakcie tygodnia uczniowie klas: I-III SP z panią Anną Gracą, I-III ZET A z panią Anną Chilmanowicz, II A z panią Magdaleną Serwin i III A z panią Marią Miotłą wykonywały szereg działań związanych z pogłębianiem świadomości zdrowego odżywiania, wartości odżywczych poszczególnych produktów i wpływu ich na zdrowie dzieci w wieku szkolnym. Realizowane były z dziećmi zajęcia teoretyczne i warsztatowe.
Dzieci miały okazję uczestniczyć w akcji „5 porcji zdrowia w szkole”, w trakcie której przygotowały plakaty poglądowe dla innych uczniów SOSW, aby uświadomić pozostałych kolegów jak ważne jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia i jaki ma to zbawienny wpływ na zdrowie.
8 listopada wszyscy młodsi uczniowie brali udział w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie Daje Moc”, w której własnoręcznie przygotowywali zdrowe i pożywne śniadanie. Dzięki prowadzeniu takich akcji, dzieci przełamują swoją niechęć do niektórych warzyw, owoców i obserwując kolegów, sami decydują się na próbowanie ich. Potem oświadczają , że „pomidor wcale nie jest zły” 🙂
Maria Miotła