W poniedziałek uczniowie kl. 2 SPP A odpowiedzieli na zaproszenie Mr Lodzika Pana Damiana Majewskiego i udali się na warsztaty cukiernicze pt.: „Jak przygotować super lody?”
Niejedna osoba będzie zdziwiona..teraz lody? Otóż, tak..zwłaszcza, że realizujemy innowację „Wkraczamy w świat zawodów”. Hala produkcyjna lodów znajduje się przy ul. Muzealnej w Szprotawie, jest bogato wyposażona w różnorodne maszyny. Pan Damian był super przygotowany, wyjaśniał nam krok po kroku jak powstają lody, a co najciekawsze mogliśmy uczestniczyć w ich produkcji. Pierwszym zadaniem było przygotowanie owoców, a były to banany, kiwi i pomelo. Następnie dokonaliśmy pomiaru zawartości cukru w owocach, potem zblendowaliśmy obrane owoce ze specjalnym syropem. Poszliśmy krok dalej…i maszyna zrobiła resztę pracy za nas. Lody były wyśmienite!!!! Musimy tutaj nadmienić, że wszystkie nasze działania, odbyły się w warunkach sterylnych z zachowaniem restrykcji sanitarnych w związku z pandemią Covid- 19. Panu Damianowi dziękujemy bardzo za super lekcję!!!
Beata Domagała